Bahçelievler Diş Kliniği - Dt. Seval Bayraklı

Diş protez uygulaması hem estetik hem de işlevsel bakımdan gülümsemenize yardımcı olmaktadır. Gülümsediğinizde ve konuştuğunuzda sağlıklı dişlere sahip olmak, özgüveninizi artırır ve genel yaşam kalitenizi yükseltir. Ancak diş kaybı yaşayan bireyler için bu deneyim bazı zorlukları da beraberinde getirebilir. 

Diş protezleri bu zorlukları ortadan kaldırmak, hastanın çiğneme fonksiyonunu geri kazandırmak ve estetik anlamda güzel bir gülümseme sağlamak amacıyla geliştirilen önemli bir protetik diş tedavi yöntemidir.

Diş protez uygulaması diş kaybı yaşayan hastaların yaşam kalitesini artırmak için tasarlanmış özel protez türleridir. Siz de dişlerinize protez yaptırmak istiyorsanız, kliniğimiz size en iyi çözümleri profesyonel bir şekilde sunmaktadır.

Diş Protezi

Protez Diş Ne Demek?

Bu uygulamanın ayrıntılarına geçmeden protez diş nedir değinmek gerekir. Diş kaybı bireylerin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Gerek estetik kaygılar gerekse çiğneme fonksiyonunun kaybı yaşam kalitesini düşürebilir. Bu noktada da modern diş hekimliğinin sunduğu çözümlerden biri olan protez dişler devreye girer. Kişinin ihtiyaçlarına ve beklentilerine özel üretilen protez dişler, estetik ve fonksiyonu bir araya getirerek kaybedilen dişlerin geri kazanılmasını sağlar.

Protez diş uygulamaları bir ya da birkaç dişin kaybından tam diş kayıplarına kadar geniş bir yelpazede kullanılabilen özel diş çözümleridir. Bu uygulamalarda dikkat edilmesi gereken en kritik unsurlardan biri protezin kişinin ağzına tam uyum göstermesidir. Bu hem rahat bir kullanım hem de doğal bir görünüm açısından oldukça önemlidir. Kişiye özel tasarlanan protez dişler doğal diş yapısına uygun olarak şekillendirilir ve renklendirilir. Bu da protezin doğallığına katkı sağlar.

Protez diş neden yapılır kaybedilen çiğneme fonksiyonunu geri kazandırmak ve hastanın yaşam kalitesini artırmak için gerçekleştirilir. Bu sayede hastalar günlük yaşamlarında daha rahat beslenme, konuşma ve gülümseme gibi temel aktivitelerini gerçekleştirebilir. Ayrıca protez dişlerin bir avantajı da kırık, renklenmeye maruz kalmış veya şekil bozukluğundan mustarip dişlerde yaratmış olduğu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılmasıdır. Bu sayede estetik kaygılar da giderilir, hastaların kendine güveni artar.

İlginizi Çekebilir: Yüz Yapısına Göre Diş Modelleri

Diş Protezi Avantajları Neler?

Diş kaybı bireylerin hem fiziksel sağlıkları hem de psikolojik halleri üzerinde önemli etkiler yaratabilecek bir durumdur. Diş protezi avantajları bu zorlayıcı durumun üstesinden gelmek ve bireylere sağlıklı, estetik ve fonksiyonel bir gülümseme sunmak için etkili bir çözüm sunar. Doğru bir şekilde yapıldığı zaman şu avantajları taşımaktadır:

  • Diş Kaybını Sonlandırır
  • Psikolojik Sorunları Ortadan Kaldırır
  • Sağlıklı Çiğneme Fonksiyonu Kazandırır
  • Dengeli Beslenmeyi Sağlar
  • Konuşma Bozukluğunu Düzelir
  • Ağız Dokusunu Sağlıklı Kılar

Bu gibi yönleri ile uygulama pek çok diş protezi yararları da beraberinde getirmektedir.

Diş Kaybını Sonlandırır

Kişiye özel bir şekilde yapılan diş protezi uygulaması ağız içerisindeki diş eksikliğini tamamlar. Kaybedilen dişlerin yerine yerleştirilen protezler estetik bir görünüm sağlar ve gülüşü tamamlar.

Psikolojik Sorunları Ortadan Kaldırır

Diş kaybı bireylerde özgüven kaybına, utangaçlık duygularına ve psikolojik sıkıntılara neden olabilir. Diş protezi bu psikolojik sorunları ortadan kaldırarak bireyin kendine güvenini yeniden kazanmasına yardımcı olur.

Sağlıklı Çiğneme Fonksiyonu Kazandırır

Protez dişler doğal dişlerin yerine geçerek sağlıklı bir çiğneme fonksiyonu kazandırır. Bu sayede bireyler besinleri daha etkili bir şekilde çiğneyebilir ve sindirim süreçlerini düzenleyebilir.

Dengeli Beslenmeyi Sağlar

Kazanılan çiğneme fonksiyonu bireylerin dengeli ve sağlıklı beslenmelerine olanak tanır. Diş protezi avantajları açısından kişinin yaşam kalitesini arttırırken aynı zamanda genel vücut sağlığını da olumlu yönde etkiler.

Konuşma Bozukluğunu Düzeltir

Diş kaybı problemleri konuşma bozukluklarına neden olabilir. Protez dişler, bu konuşma bozukluklarını düzelterek bireyin net ve düzgün bir konuşma yeteneği kazanmasına yardımcı olur.

Ağız Dokusunu Sağlıklı Kılar

Diş protezi tedavisi diş kaybının neden olduğu bozuk ağız dokusunu düzelterek sağlıklı bir ağız yapısının korunmasına katkı sağlar. Ayrıca protez dişlerin kullanımıyla ağız hijyeninin sürdürülmesi önemli bir avantajdır.

Bu uygulama bireylere sadece estetik bir görünüm kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda sağlıklı bir ağız yapısının ve fonksiyonların korunmasına da yardımcı olur. Her bireyin ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanabilen diş protezleri, uzman diş hekimleri tarafından kişiye özel olarak planlanır ve uygulanır. Bu sayede bireyler sağlıklı, fonksiyonel ve güzel bir gülümseme ile hayatlarına devam edebilir.

Diş Protezi

Protez Diş Türleri Nedir?

Sağlıklı bir sindirim sistemi için hayati öneme sahip olan dişler, bireyin genel sağlığını etkileyen önemli bir faktördür. Ancak, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan diş kayıpları, fonksiyonel zorluklara ve estetik sorunlara yol açabilir. 

Diş kaybının yaşandığı durumlarda, diş protezleri önemli bir tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkar. Bu protezler çeşitli sebeplerle diş kaybı yaşayan bireylerin, sağlıklı çiğneme fonksiyonunu ve estetik gülüşlerini geri kazanmalarına yardımcı olur. Diş protezi tedavisi genellikle diş çürümesi, kırık diş veya yetersiz dolgu gibi durumlar sonucu ortaya çıkan diş kayıplarında tercih edilir.

Sabit Diş Protezi

Sabit diş protezleri genellikle diş kaybı az olan bireyler için uygundur ve kişinin kendi diş yapısı kullanılarak özel olarak tasarlanır. Bu tedavi süreci mevcut dişin küçültülmesi ve üzerine monte edilen protezin yerleştirilmesiyle başlar. Bu protezler kişinin kendi dişi üzerine yapıştırıldığından çıkarılamaz ve ağız içinde sabit bir konumda tutulur. Bu sayede çiğneme fonksiyonu ve estetik görünümün optimum seviyede sağlanır.

Sabit diş protezlerinin uygulanması genellikle 10 gün kadar bir süre alır ve bu süre içinde hastanın 4 ila 5 kez diş hekimine gitmesi gerekebilir. Bu süre zarfında, hastanın mevcut dişi küçültülür ve hassas ölçüler alınır. Renk tonu belirlenirken mevcut diş yapısına mümkün olduğunca uyum sağlanır, böylece doğal bir görünüm elde edilir.

Sabit diş protezleri bir diğer aşamasında, hazırlanan protezin model üzerinde prova yapılır. Bu aşama hastanın protezin estetik ve fonksiyonel özelliklerini inceleme şansına sahip olduğu kritik bir noktadır. Rahatsızlık veren bir durum olmadığı tespit edildikten sonra, protez diş hasta üzerine sabitlenir. Yapıştırıcının artıkları temizlenir ve hasta, dişin kullanım ömrü ve ağız bakımı konusunda detaylı bir şekilde bilgilendirilir.

Zirkonyum Restorasyonlar

Zirkonyum beyaz tonlarına sahip metal bir elementtir ve günümüzde sabit diş protezi materyali olarak en sık tercih edilenidir. Zirkonyum kaplama dişler işlevsellik ve estetik sağlarken, sağlamlığı ile de öne çıkar. İstenilen renk tonunda ve ışık geçirgenliğinde işlenebilir olması, bu materyali tercih edilebilir kılar. Ayrıca metal alerjisi olan kişilere uygulanabilen zirkonyum kaplama diş protezleri pürüzsüz ve doğal bir parlaklığa sahiptir. Mine kaybı olan dişlere implant üzeri protezlerde, ortodontik tedavinin mümkün olmadığı diş çapraşıklığı veya ayrılıklarında güvenle uygulanabilir.

Laminate Restorasyonlar

Laminate restorasyonlar dişin ön yüzüne ince yaprak şeklinde porselenin yapıştırılmasıyla uygulanan bir yöntemdir. Bu işlem dişlere minimal müdahale gerektirir ve genellikle sadece ön dişlere uygulanabilir. Laminate protez çözümleri dişlerdeki renk değişimlerini kapatma, boşlukları gizleme ve kırıklar nedeniyle oluşan görünümü düzeltme gibi estetik düzeltmeler için ideal bir seçenektir.

Hareketli Diş Protezi

Eksik dişler bireylerin günlük yaşam aktivitelerini ve özgüvenlerini olumsuz yönde etkileyen yaygın bir sorundur. Hareketli diş protezleri bu soruna çözüm sunan ve eksik dişleri taklit eden apareylerdir. Bu protezler kişinin kendisi tarafından takılıp çıkarılabilir olması özelliği ile pratik bir kullanım sunar. 

Özellikle sabit protez için yeterli destek olmadığı durumlarda tercih edilen hareketli diş protezleri var olan dişlerden ve dokulardan destek alarak fonksiyonel ve estetik bir çözüm sağlar. Bu tür diş protezleri genellikle dört farklı çeşitte karşımıza çıkar.

Total Protezler

Total diş protezleri kişinin ağzında hiç diş bulunmadığı durumlarda kullanılır. Hem alt hem de üst çene için ayrı ayrı uygulanır ve mevcut kemik dokusu ile desteklenir. Genellikle akrilik malzemeden üretilen total protezler, kişinin ağız yapısına özel olarak tasarlanır. İlk kullanımda ağız içinde yabancılık hissi, dudak ve yanaklarda doluluk hissi normaldir.

Bu protezlerin alt kısmı, genellikle üst kısmına göre daha fazla hareket eder. Hastanın total proteze alışma süreci genellikle 4 ila 6 hafta kadar sürebilir.

Parsiyel Protezler

Parsiyel diş protezleri doğal dişlerin bir kısmının eksik olduğu durumlarda kullanılır. Hastanın kendi tarafından takılıp çıkarılabilen bu protezler, akrilik ve tek parça dökme malzemeden üretilir. Mevcut olan dişlere kroşe tellerle tutturulur ve estetik bir görünüm sunar. Hassas bağlantılı estetik protez uygulamaları, kroşe tellerinin gizlenmesini sağlar.

Immediat Protezler

Immediat diş protezleri doğal dişlerin çekilmesi sonucu oluşan estetik kaygının giderilmesi amacıyla uygulanır.

Bu protezler dişler çekildikten sonra ağız içindeki dokuların normale dönmesini beklerken geçici bir çözüm sağlar. Immediat protezler, dokulardaki iyileşme tamamlandığında çıkarılır ve hastanın kalıcı protezleri uygulanır.

İmplant Üstü Protezler

İmplant üstü diş protezleri implant adı verilen titanyum alaşımlı metal yapılar kullanılarak uygulanır. Bu implantlar çene kemiğine yerleştirilir ve protezin tutunmasını sağlar. İmplant üstü protezler çene kemiğinde diş kaybının olduğu durumlarda hareketli protezin daha sağlam bir şekilde tutunmasını amaçlar. Bu yöntemle kişinin nihai protezi, implantlara tutturularak çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının etkinliği arttırılır.

Diş Protezi

Diş Protezi Nasıl Yapılır?

Diş protezi yapımı bireylerin diş kaybı yaşadığı durumlarda estetik ve fonksiyonel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gerçekleştirilen özel bir süreçtir. Bu süreç porselen veya akrilik malzemelerin kullanılmasıyla şekillenir ve hasta konforu ön planda tutularak tasarlanır.

Muayene ve Kontrol

Diş protezi yapım süreci detaylı bir muayene ve kontrol ile başlar. Özellikle daha önce diş çekimi geçiren hastaların damak, diş ve sivri kemik çıkıntıları gibi faktörler detaylı bir şekilde incelenir. Gerekirse röntgen çekimleri yapılır. Bu aşama hasta iletişimi ve ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştirilen bir ön hazırlık aşamasıdır.

Ölçü Alma

Diş eti protezi üretimi için yararlanılan 2 aşamalı ölçü alma işlemi vardır ve sabit restorasyon için ölçü alma işlemiyle aynı değildir. İrreversible hidrokolloid ölçü maddesi kullanılan ilk ölçü alınmaktadır. Ardından da model üzerinden dişlerin labial yüzeyini bukkal cusp tepelerini, insizal kenarları örten, çoğunlukla ikinci premolarların distal embraşurlarına dek giden kişise akrilik ölçüyle hazırlanmaktadır.

Kişisel ölçü kaşığının ağızla uyumu kontrol edilmekte; bükülebilir olması, kopma ve parçalanmaya dair dayanıklı nitelikleri nedeniyle polieter ölçü maddesiyle ölçü alınması yoluna gidilebilir.

Model Hazırlama

Alınan ölçüler dişlerin 3 boyutlu bir kopyası olan modele aktarılır. Bu model diş protezi için temel bir tasarım oluşturur. Dişlerin orta hattı, gülümseme çizgisi gibi estetik faktörler bu aşamada dikkate alınır. Hastanın doğal diş yapısına en uygun şekilde model hazırlanır.

Renk Seçimi

Diş protezi yapımında renk seçimi oldukça önemlidir. Doğal ve uyumlu bir görüntü elde etmek için hastanın diş rengine en yakın renk seçilir. Bu protezin kişinin ağız yapısına mümkün olduğunca uyum sağlamasını sağlar.

Prova Aşaması

Model hazırlandıktan sonra hasta için protezin provası yapılır. Bu aşamada protezin hastaya uygun olup olmadığı, herhangi bir rahatsızlık yaratıp yaratmadığı kontrol edilir. Herhangi bir düzeltme işlemi gerektiğinde bu aşamada yapılır.

Tamamlama ve Takma

Tamamlama ve takma sürecinde protez ağza yerleştirilmekte, interdental bölgelere girişine uyumlanması yapılmaktadır. İnterdental boşluklarda yeterli retaksiyon olmalı; lâkin protezin takıp çıkarılması güç hale getirecek ya da materyalin kopmasına neden olacak derecede olmamalıdır. Hastalara ayna karşısında nasıl takılıp çıkarılacağı, bakımı söylenmelidir.

Diş protezi nasıl yapılır hasta konforunu ve estetik beklentilerini göz önünde bulundurarak özel bir titizlikle gerçekleştirilir. Her aşama, uzman diş hekimleri tarafından kontrol edilerek hasta memnuniyeti ve sağlığı ön planda tutulur.

Diş Protezi Kimlere Yapılır?

Diş protezi ağız içerisinde bir veya birden fazla diş eksikliği bulunan bireylere uygulanabilir. Diş kaybı çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir; ancak protezler sayesinde bu eksiklikler giderilebilir. Kaybedilen dişlerin yerine yerleştirilen protezler, fonksiyonel eksiklikleri ortadan kaldırarak bireyin çiğneme ve konuşma yeteneklerini geri kazanmasını sağlar.

Bütün dişlerini kaybetmiş olan kişilere de diş protezi uygulanabilir. Bu durumda total protez veya implant destekli protez gibi çeşitli seçenekler değerlendirilebilir. Protezler ağız içerisindeki boşlukları doldurarak estetik bir görünüm sağlar ve bireyin ağız fonksiyonlarını geri kazanmasına yardımcı olur.

Ağız ve çene yapısı, 18 yaşına kadar devam eder ve bu nedenle 18 yaş altındaki bireylere diş protezi uygulanması önerilmez. Ağız yapısının tamamlanması beklenir ve genç bireylerde doğal diş gelişimi izlenir. 18 yaş ve üstü kişilere ise diş protezi, doğru planlama ve değerlendirme sonucunda uygulanabilir. Diş hekimi hastanın genel sağlık durumu, ağız yapısı ve ihtiyaçlarına göre uygun olan protez seçeneklerini belirler. Kliniğimiz diş protezi kimlere yapılır konusunda ayrıntılı bir muayene yaparak, size ayrıntılı bilgiler vermektedir.

Diş Protezi Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş protezi kullanıcıları için doğru bakım rutini hem protezin sağlığını korumak hem de kullanıcının konforunu artırmak açısından son derece önemlidir. 

Esnek diş eti protezi vestibüldeki ortalama kalınlığı 0.25 ile 0.5 mm şekline gösterilmektedir. Hastalar birkaç saatlik kullanım sonrasında ince olan protezleri hissetmediklerini söylemiştir. Kişilere esnek protezini farklı günlerde dönüşümlü şekilde kullanması tavsiye edilebilir.

Diş protezi nasıl temizlenir için ise yumuşak bir diş fırçası veya özel bir protez fırçası kullanmalıdır. Normal diş macunları aşındırıcı olabilir; bu nedenle protez fırçalama işlemi için uygun temizleme ürünlerini tercih etmelidir. Fırçalama işlemi sonrasında protezi iyice durulamak, kullanılan malzemelerin ağız içinde bırakılmamasını sağlar.

Gün içinde protez aralarına girebilecek ve rahatsızlık yaratabilecek yiyecek artıklarını temizlemek için diş protezinizi ılık suyla yıkanmalıdır. Aşırı sıcak su kullanmaktan protezin şeklini bozabileceği için kaçınmalıdır. Bunun yanı sıra protezi çıkarıldıktan sonra ağız içi, yanak, dil, damak ve doğal dişler gazlı bez veya yumuşak kıllı bir diş fırçası ile temizlenmelidir.

Bu ağız hijyenini sürdürmek ve diş protezi kullanımı sonrasında ağız içinde herhangi bir bakteri birikimini önlemek açısından önemlidir. Protezlerinizi düzenli olarak kullanım ömrü ve uygunluğu açısından diş hekiminizle kontrol etmelidir. Bu kontroller olası kayma veya rahatsızlıkları tespit etmek ve gerekli önlemleri almak adına önemlidir. Ayrıca diş protezi temizliği nasıl yapılır konusunda doktorunuzun dediklerine de özen göstermelidir.

Bakırköy Diş Protezi

Bakırköy Diş Protezi kliniğimizde, gelişmiş diş protezi çözümleri sunmaktayız. Bu protezler, kayıp dişleri ve ağız fonksiyonlarını etkili bir şekilde yeniden sağlayarak hastalarımıza yaşam kalitelerini artırmalarına yardımcı olmaktadır. Protez seçeneklerimiz arasında kısmi, tam ve özel olarak tasarlanmış protezler bulunmaktadır. 

Bahçelievler Diş Protezi

Bahçelievler Diş Protezi kliniğimiz, modern diş protezi çözümleriyle hastalarına hizmet vermektedir. Diş kayıplarının yerine geçen protezler, hastalarımızın yemek yeme, konuşma ve gülme gibi temel fonksiyonlarına katkıda bulunurken, aynı zamanda yüz estetiğini de desteklemektedir.



    Diş protezi, eksik diş veya dişlerin yerini almak amacıyla kullanılan yapay dişlerdir. Kişinin ağız yapısına ve ihtiyaçlarına göre özel olarak tasarlanabilirler.

    Diş protezlerine ihtiyaç, diş kaybının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Diş çürümeleri, kaza veya travmalar, periodontal hastalıklar gibi nedenlerle diş kaybı yaşayan kişiler, fonksiyonel ve estetik açıdan kaybettikleri dişleri yerine koymak için diş protezlerini tercih edebilirler.

    Diş protezleri, sabit ve hareketli olmak üzere genel olarak iki kategoriye ayrılabilir. Hareketli diş protezleri, kullanıcı tarafından çıkarılabilir ve temizlenebilirken, sabit diş protezleri doğrudan dişlere bağlanır ve çıkarılamaz.

    Diş protezlerinin ömrü, kullanım sıklığı, bakım düzeni ve malzeme kalitesine bağlı olarak değişebilir. Genellikle iyi bakım ve düzenli kontrollerle birlikte, diş protezleri birkaç yıl boyunca dayanabilir. Ancak zamanla, protezlerin aşınması veya kullanıcıya uygun olmamaları gibi nedenlerle değiştirilmeleri gerekebilir.

    • Diş protezlerini temiz ve hijyenik tutmak önemlidir. Günde en az iki kez diş protezlerini fırçalayarak bakım yapılmalıdır.
    • Yemeklerden sonra diş protezleri çıkarılmalı ve ağız temizliği sağlanmalıdır.
    • Diş protezleri gece boyunca çıkarılmalı ve özel temizlik solüsyonlarıyla bekletilmelidir.
    • Protezlerde herhangi bir ağrı, rahatsızlık veya uyumsuzluk durumunda hemen bir diş hekimine başvurulmalıdır.
    İletişim Bilgileri PDF

    Dt. Seval Bayraklı: Bakırköy – Bahçelievler Diş Kliniği olarak bize ulaşabileceğiniz kanallara dair hazırladığımız PDF!

    dis-klinigi-blogu-soru-cevaplari
    İletişim
    Whatsapp