Demineralizasyon, Diş minesi denilen bölgede minerallerin kaybedilmesine verilen isimdir. Diş yüzeyinden mineral eksilmesi dişlerin korumasız olduğu ve çürük oluşumu anlamına gelir.
Bireylerin beslenme şekilleri demineralizasyon dediğimiz işlemi etkiler. Aşırı asit ağırlıklı beslenen bireylerde diş minesi çok hızlı yok olur ve tekrar eski hale gelmeyecek kadar çürür. Bu durumda da dişlerin kurtarılması pek de mümkün olmayabilir.

İçerikler:
ToggleDiş üzerinde demineralizasyon
Günlük yaşamında fast food yiyecekleri sıklıkla tüketen bireylerin dişleri üzerinde demineralizasyon meydana gelir. Özellikle asitli içecekler diş minesini yüksek oranda etkiler.
Bu şekilde yanlış beslenme ile meydana gelen demineralizasyonun belirtileri şunlardır;
- Sıcak ya da soğuk şeyler yenildiğinde dişlerde sızlama,
- Dişlerin aralarında yani birleşim noktalarında çürükler,
- Dişlerin ucunda düz olmayan görüntüler,
- Dişlerin renginin değişmesi,
- Dişlerde boşluk şeklinde oyuklar.
Ve daha birçok belirti vardır. Bu belirtiler görüldüğünde bireyler diş doktoruna görünmelidir.
Demineralizasyon ve Diş Çürükleri
Gün içerisinde beslenme şekli şeker, karbonhidrat ağırlıklı olan ve ağız temizliğine dikkat etmeyen bireylerde demineralizasyon görülür. Demineralizasyonun çok sık oluşması sonucunda da diş çürüğü meydana gelir.
Diş çürüğü, tüketilen şekerli gıdalar sonucu oluşan bakterilerin ağızda toplanması şeklinde oluşur ve ağrı yapar. Diş yapısında kök kısımlar uç kısımlara göre daha naiftir. Bu sebeple çürükler genelde diş köklerinde görülür. Dişin kenar kısımlarında boşluk şeklindeki çürümeler de genellikle çocuklarda olur.
Remineralizasyon ve Demineralizasyon arasındaki fark nedir?
Diş minesi dediğimiz tabakanın büyük çoğunluğu kalsiyum ve fosfat ikilisinden oluşur. Diş minesi kaybı yaşa, beslenme şeklinde göre değişir. Daha detaylı bilgi için bahçelievler diş kliniği ve bakırköy diş kliniği kliniğimize ulaşabilirsiniz.
Bireyler sağlıklı beslenir, asitten uzak durur ve kalsiyum fosfat gibi takviyeler alır ise diş minesi güçlendirilebilir. Bu duruma Remineralizasyon denir. Demineralizasyon da diş minesinin kaybedilmesi olduğundan remineralizasyon işlemi demek demineralizasyon durumunun durdurulması anlamına gelir.
Demineralizasyon durumunu durdurmak isteyen bireyler dişlerini sıklıkla fırçalayarak bakteri birikiminin önüne geçebilir ve diş kaybını yaşamaktan kurtulabilir.
Diş Çürükleri Neden Olur?
Diş çürüğü, diş üzerinde plak oluşumu sonucunda meydana gelir. Plaklar bakterilerin beslendiği ortamlardır. Asitli ve nişastalı ürünlerin tüketimi sonrasında temizlik yapılmaması halinde bakteri oluşumu meydana gelir. Bu da dişlerin çürümesinde çok büyük bir rol oynar.
Diş çürüğü, diş minesinde bazı boşluklar meydana getirebilir. Bu boşlukların oluşumundan sonra da diş temizliğine dikkat edilmez ise ağza ulaşan bakteriler bu boşluklardan diş sinirlerine girebilir. Diş çürüğü ağrısı çok şiddetlidir ve eğer çürükler derin ise ve kurtarılamayacak durumda ise çürük dişler kaybedilebilir.
Diş Çürükleri Nasıl Düzelir?
Derin olmayan henüz oluşmamış ancak oluşması muhtemel yani başlangıç seviyesinde görünen diş çürüğü tedavisi, genelde florür takviyesi şeklinde yapılabilir. İlerleyen diş çürüğü tedavisi ise ancak dolgu yapılması şeklinde kurtarılabilir.
Diş çürüğü tedavisi olarak orta seviyeyi de geçmiş ileri seviyelere ulaşmış çürükleri olan dişlere kron kaplama ismi verilen işlemler uygulanır. Bakterilerin köklere inmesi şeklindeki diş çürüğü ise kanalların temizlenmesi tedavisi ile sonuçlanır. Çürük daha kötü bir durumda ise de maalesef diş kurtarılamaz, diş çekimi sebebi olabilir.
Dişi En Çok Ne Çürütür?
Diş çürüğü yani demineralizasyon durumunun altında yatan sebeplerden en çok rastlanılan sebep asitli içecek kullanılmasıdır. Özellikle enerji içeceği çürüğe sebep olan iki durumu da bünyesinde barındırır. Hem şekerli hem de yüksek oranda asitli olan enerji içeceği demineralizasyonun başlıca sebebidir.
Limon, içeriği açısından çok asitli bir yiyecek olduğundan direk dişlere değdirilmesi dişlerin sağlığı açısından doğru olmayan bir işlemdir.
Diş Çürümesini Ne Durdurur?
Dişlerinde çürük oluşmasını istemeyen bireyler ağız bakımına dikkat etmelidir. Diş çürüğü, şekerli ve nişastalı yiyeceklerin kullanımı sonrasında dişlerin fırçalanması sonucunda meydana gelir.
Her yemek sonrasında dişlerini fırçalayan ve düzenli diş ipi kullanan bireylerin dişleri daha sağlıklı olur. Özellikle diş ipi diş aralarında biriken bakterilerin yok edilmesinde büyük bir rol oynar.
Diş çürüğü tedavisi işleminden korkan bireyler, diş aralarını sıklıkla temizlemeli gerekirse diş ipi ile birlikte arayüz fırçası da kullanmalıdır.
Diş çürümesini durduran diğer bir durum da beslenme alışkanlığının düzeltilmesidir. Şeker ile beslenme azaltılarak dişlerin çürümesi de durdurulabilir. Özellikle asitli içecekleri gün içerisinde çok fazla tüketen bireylerin dişleri çürümeye mahkumdur. Hatta uzun süre aside maruz kalmış dişlerin kurtarılabilmesi bile pek mümkün değildir.
Diş Çürüğü Çeşitleri Nelerdir?
Diş çürüğü, seviyesine göre ikiye ayrılır. Diş çürüğü tedavisi arasından bir tanesi dentin seviyesine ulaşmış olandır. Dentin seviyesi, çürüğün köklere kadar ulaştığı ve tedavisi zor olan seviyedir.
Bir de mine seviyesi bulunur. Bu seviyede çürük yalnızca diş minesine zarar vermiş diş kanallarına ve köklerine henüz ulaşmamıştır. Mine çürüğü tedavisi dentine göre daha kolaydır.
Diş Çürüğünün Belirtileri Nelerdir?
Diş çürüğü, henüz demineralizasyon sürecinde iken çürük belirtileri görünmeye başlar. Bu belirtilerden ilki dişlerde hassaslaşmadır. Bu hassaslaşma diş minesinin aşınması seviyesidir. Sonraki seviye ise dişlerde ağrı seviyesidir. Bu ağrı genellikle gece ortaya çıkar. İleri seviyeye ulaşmış çürüklerde ise diş yüzeyinde kahverengi lekeler ve delinmiş gibi boşluklar görülür. Bu belirtiler görüldüğünde geç kalınmadan hekim kontrolüne gidilmelidir. Belirtilerin ağırlaşması halinde diş kurtarılamayabilir.
Diş Çürükleri Nasıl Teşhis Edilir?
Diş çürüğü, röntgen ile çok net bir şekilde anlaşılır. Bunun yanı sıra diş yüzeyindeki lekeler de diş çürüğü belirtisidir. Bireyler kendi dişlerindeki çürükleri ilk sızlamalarda teşhis etmelidir. Çünkü dişin kurtarılması için diş çürüğü tedavisi yapılmasında geç kalınmaması gerekir.
Diş Çürükleri Nasıl Tedavi Edilir?
Diş çürüğü tedavisi, dişin çürüme oranına bağlı olarak değişebilir. Diş henüz çürümenin başında ise kısa bir florür desteği ile kurtarılabilir. Ancak diş çürüğü ileri seviyelerde ise kanal ve hatta çekim gerektirir.
Kanal tedavisi de diş kaybı olmadan dişi onarmaya verilen isimdir. Çok zor olmayan bir işlem olmakla birlikte bazı bireyler bu tedaviye ön yargılı yaklaşabilir.
Demineralizasyonun Dişlerin Çürümesi Üzerindeki Etkisi
Demineralizasyon, dişlerin çürüme sürecine girdiğini gösterir. Bu noktada dişlerde sızlama olur ve diş yüzeyleri daha hassas bir halde olur. Tam da bu noktada diş hekimi kontrolüne gidilmez ise diş minesi yapısı daha çok bozularak dişler çürür ve hatta kurtarılamayacak bir dereceye gelir.
Bireyler demineralizasyon döneminde yani tam dişlerin sızlamaya başladığı zamanlarda beslenme şekillerini değiştirmeli ve şekerden uzak durmalıdır. Böylece ağız içerisinde diş kaybı olmaz.
Dişleri Güçlendirmek İçin Yapılması Gerekenler
Diş çürüğü ya da demineralizasyon gibi durumların oluşmaması için bireylerin yapması gereken şeyler vardır. Bunlar;
- Florür açısından zengin macunlar kullanın,
- İçerisindeki asit ve şeker seviyesi yüksek olan yiyecek içecekleri azaltın,
- Kalsiyum ve fosfat alımına dikkat edin,
- Rafine şekeri kullanmayın,
- Meyveyi kararında tüketin.
Tüm bunlar uygulandığında dişlerin korunması yani çürümemesi daha mümkün hale gelecektir. Özellikle florürlü diş macunu diş minesini koruması açısından günlük olarak kullanılması gereken bir diş macunudur.
Özellikle kola gibi içecekler içeriğinde aşırı şeker ve asit bulundurduğundan direk diş minesine zarar verir. Dişlerinin sağlıklı olmasını isteyen bireyler ağız bakımını özenli yapıp beslenme şekline de dikkat etmelidir.